ФОТО | „Како дожд“: Во Шпанија одеднаш паднале 200 мртви птици

Мртви птици Шпанија
Мртвите птици кои одеднаш паднале во Шпанија/ Фото Twitter Screenshot

Пред болница во Шпанија на улица паднале околу двесте мртви птици.

Околу 200 птици паднале „како дожд“ од небото во близина на болницата во Ферол во северозападна Шпанија, објавија локалните медиуми. На патот паднале птици, автомобили, па дури и луѓе, но немало повредени.

Тие летаа од дрвјата до амбулантата, полетаа неколку метри и потоа паднаа мртви на земја. Властите ги собраа мртвите птици и ги испратија на анализа. Сега ги чекаме резултатите”, вели Мапи Родригез, претседател на локалното здружение на граѓани за Билд.

Умреле од струен удар?

Резултатите од прелиминарната анализа укажуваат дека причина за смртта на птиците може да биде струјата. Имено, птиците летаат многу блиску една до друга, а доколку некоја од нив наиде на електричен кабел, лесно може да пренесе струен удар на другите птици од групата, пишува Spain News Today.

Но, за да се дознае точната причина за смртта на овие птици, треба да се почекаат официјалните резултати од анализата.

Видео на денот