Филипче: Се зголемуваат ризик факторите од ширење на ковид поради престој на затворено

Венко Филипче
Венко Филипче, министер за здравство/ Фото: Слободен печат/Драган Митрески

Министерот за здравство Венко Филипче денеска соопшти дека две години имавме бранови од ифтари и семејни слави, поради кои се зголемуваат ризик факторите од ширење на ковид поради престој на затворено.

„Засега остануваме на истите мерки. Доаѓа период на семејни слави, апелирам граѓаните тие слави да ги организираат во помал круг на најблиски. Следната недела ќе дискутираме за невакцинираните граѓани, со цел да се зголеми опфатот на вакцинација.“  изјави Филипче.
Тој соопшти дека доколу би имало нов сој на вирусот, тој би бил со нови карактеристики, па затоа следниве денови ќе треба да знаат дека здравствениот систем е преоптеретен од невакцинирани пациенти.
Видео на денот