Европа подготвува формирање на своја армија , Макрон сака да го води новиот европски воен сојуз

Украинска армија / Фото: EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Мигрантската криза што се разгоре на полско-белоруската граница, како и хаотичното повлекување на цивилите од Авганистан ова лето, ги наведоа земјите-членки на Европската унија да се соочат со фактот дека не можат да се потпрат на воената поддршка од САД или НАТО во кризни ситуации. Формирањето на европската армија стана реална можност, што беше потврдено и со документот во чиј што посед дојде Си-Ен-Ен.
Оригиналниот нацрт на овој план беше претставен пред земјите-членки на ЕУ оваа недела, пишува CНН.

Фото: Профимедиа/Илустрација

Главниот предлог е ЕУ да добие капацитет за брзо распоредување до 5.000 војници за справување со голем број потенцијални кризи. Наместо постојаните сили да му поднесуваат извештај на командантот во Брисел, овие групи ќе собираат трупи од сите земји-членки и ќе се формираат за решавање на конкретен проблем. Со нив ќе командува самата Европска унија.

Фото: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Овие задачи може да се движат од мисии за евакуација, како што беше случајот во Авганистан, до мировни мисии на границата или хуманитарни мисии.

Во документот се зборува и за потребата од заеднички пристап за набавки, истражување и разузнавање во одбраната.

Не е неопходно сите земји-членки постојано да формираат тимови за да ја состават волјата, но сите ќе бидат обврзани да го прават тоа кога е потребно.

Многу европски претставници се согласуваат дека овој потфат можеби не е остварлив во моментов, но дека е многу неопходен.

Макрон на самитот во Монтпелје/ Фото EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Овој план несомнено најмногу и одговара на Франција. Не е тајна дека претседателот на оваа земја – Емануел Макрон – сонува за силна Европа која е интегрирана со соработка во надворешните работи. Тој дури повика на формирање на „вистинска европска армија“ за да се намали потребата на Европа од заштита на НАТО и пред се Соединетите држави.

 

Сегашната цел е усогласување на „Стратешкиот компас“ во март. Најважно е што некои земји од источна Европа, како Полска, Естонија и Литванија, се поддржувачи на овој план, но само доколку во формалниот договор конкретно се спомене заканата што Русија, а во помала мера и Кина, ја претставуваат за Европа.

Документот во моментов се занимава со влошувањето на односите на ЕУ со Русија, но исто така вели дека „заедничките интереси и заедничката култура всушност ги поврзуваат ЕУ и Русија“ и дека ЕУ ќе продолжи да соработува со Русија за некои конкретни заеднички приоритети.

Дипломати и официјални лица од скандинавските земји сметаат дека овој дел од светот е изложен на реален ризик од Русија и јасно ставаат до знаење дека „трансатлантскиот сојуз треба да се зајакне како дел од секој поширок план на ЕУ“.

Фото: Профимедиа

Сепак, оваа идеја не им се допаѓа на сите, па Данска целосно ја отфрли, а не им се допаѓа ниту на Холандија, Австрија и Шведска.

Официјални лица во овие земји изразија загриженост дека војниците кои ќе ги пополнуваат тимовите за брзо распоредување никогаш нема да бидат искористени, дека на акцијата ќе биде ставено вето и дека целата работа може да заврши како „потрошени пари“.
Последното парче од сложувалката останува Германија. Најбогатата земја од ЕУ се уште е во преговори за формирање коалициска влада, па не се знае кој ќе ја извршува функцијата министер за одбрана и во која насока ќе оди неговата политика.

Германски дипломат за Си-Ен-Ен изјави дека е извесно дека социјалистите нема да седнат на таа фотелја.

Раса Јукневичиене, пратеник во Европскиот парламент и поранешен министер за одбрана на Литванија, оценува дека „само ЕУ може да ги реши“ хибридните закани на непријателските актери од Русија и Кина.
Сепак, највисокиот врв во Брисел останува оптимист и верува дека ќе постигнат компромис и ќе избегнат ваква раздразливост, бидејќи на маса се многу пари, а во прашање се политички капитал, дипломатски врски, интегритет и многу повеќе.

Видео на денот