ВИДЕО+ФОТО: За првпат во Македонија ќе се произведува автомобил, и тоа електричен

Колаж: Слободен печат / Фото: egomobile

Македонската влада денеска, преку видеоконференциска комуникација ја одржа редовната 68 седница, на која беше донесена Одлука за давање согласност на Договорот за доделување на државна помош склучен помеѓу Владата на Република Северна Македонија, застапувана и претставувана од Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони и „НЕКСТ.Е.ГО МОБИЛЕ“. Мултимилионска инвестиција од НЕКСТ.Е.ГО МОБИЛЕ СЕ, Ахен, Германија во ТИРЗ Тетово ќе отвори 3-4.000 нови работни места.

Ова е за првпат во автомобилската индустрија кај нас да се продуцира целосен автомобил и се разбира за првпат ќе се произведуваат електрични автомобили.

Придобивките од оваа инвестиција, како што се наведува, се многукратни – од отворање на нови работни места, извоз на производи со голема додадена вредност, пренос на знаење и технологии, мапирање на земјава кај странските инвеститори во оваа фела, до договори и дополнителна работа за локални компании.

Погледнете како изгледа автомобилот:

електричен автомобил тетово
Фото: egomobile
електричен автомобил тетово
Фото: egomobile
електричен автомобил тетово
Фото: egomobile
електричен автомобил тетово
Фото: eАgomobile
Видео на денот