ВИДЕО | Макрадули: Владата не се откажува од продажба на поштата, јавно-приватно партнерство е реална варијанта

Јани Макрадули, директор на Пошта / Утрински брифинг
Јани Макрадули, директор на Пошта / Утрински брифинг

-Во моментов нето загубата за оваа година е околу 3 милиони евра, но има акумулирано и други загуби кои не се поврзани со работењето оваа година на Пошта. Оваа загуба се должи на два фактори – ковидот и стечајот на Еуростандард банка, вели директорот Јани Макрадули за Утрински брифинг.

-Полека се опоравуваме но сепак сме далеку од она што беше во 2020 година. Доцниме во рамки на финансиските услуги. Пошта има околу 1 милион приход, додава тој.

-Јавното приватно партнерство е реална варијанта. Процесот на легализација со објектите на пошта се уште не е завршен и немаме многу недвижен имот бидејќи тој што го има го делиме со германски Телеком.  На потенцијалот што го имаме потребен е додатен инпут и експертско знаење за нова организациона умешност. Ние се бориме сами, а во голем дел од земјите во светот буџетот се субвенционира, вели Макрадули.

-Податоците покажуваат дека клиентите се враќаат на услугите на Македонска пошта но се бориме и со нелегална конкуренција. Во земјава циркулираат коли од друга држава и вршат достава, без притоа да се плати данок а со тоа губи државата, вели тој.

-Ние постојано нудиме и бараме решенија до Владата, заеднички настапуваме со Телеком, сега сме во процес на поделба на струјата… Владата не се откажува од пошти, со јавното приватно партнерство ќе ја зајакнеме услугата, и ќе направиме крупни чекори напред, изјави за Утрински Брифинг генералниот директор и претседател на Управниот одбор на АД „Пошта на Северна Македонија“, Јани Макрадули.

Проследете го целиот разговор во видеото

Видео на денот