18 C
Скопје

Tag : воздух

Вести Регион Слајдер

Еден од осум смртни случаи во Европа има врска со загадувањето на воздухот: Мутациите се пренесуваат од родители на деца

Слободен печат
Еден од осум смртни случаи во Европа има врска со загадувањето на животната средина, а најтешка е состојбата на Балканот, се вели во извештајот на...
Вести Регион Слајдер

Се споделува на Фејсбук: Статус на српски пилот за разобличување на теориите за „труење од воздух“

Слободен печат
Една од лудите теории што се појавија паралелно со ковид-19 и се шири дури и побрзо од него е дека вирусот не постои, туку дека...
Вести Македонија

Замена на постоечки и инсталирање нови инструменти на дел од мерните станици за квалитетен воздух

Слободен печат
 Министерството за животна средина и просторно планирање денеска соопшти дека до 9 април 2021 година ќе има прекини во работата на дел од станиците или...
Вести Ви Препорачуваме Скопје

Амбиентална кула ќе го прочистува воздухот во Ѓорче Петров

Алек Стојковски
Општина Ѓорче Петров наскоро ќе ја добие првата амбиентална аерокула, која е идеја на иноваторот Петре Ристески и ќе има цел да го прочистува воздухот...
Вести Македонија Слајдер

„Обединет Балкан за чист воздух“: Нема веќе место за термоцентрали на јаглен и загадувачка индустрија на Западен Балкан

Слободен печат
Учесниците на кампањата „Обединет Балкан за чист воздух” се залагаат за навремено затворање на централите со јаглен, како и итно намалување на загадувањето на воздухот...
Вести Свет Слајдер

Најново истражување: Производството на канабис го загадува воздухот повеќе од рудниците за јаглен

Слободен печат
Легалното производство на канабис во Колорадо емитува повеќе штетни гасови од државната индустрија на рудниците за јаглен, покажува најновото истражување. Производството и употребата на канабис...
Вести Свет Слајдер

Емисиите на штетни гасови во светот во декември се зголемиле за два процента

Слободен печат
Во декември биле малку зголемени емисиите на јаглерод диоксид во светот, во споредба со истиот период во 2019 година, што покажува дека наглиот пад на зголемувањето...
Вести Македонија

Шилегов: Имаме сериозно подобри резултати со квалитетот на воздухот, градот е должен сам да креира своја енергетска политика

Слободен печат
Во новото јавно претпријатие „Градски Енергетски Системи”  оформено од Град Скопје, има вкупно осум вработени кои работат на проектирање на ширење на топловодната мрежа, за што...
Вести Македонија

Кампања „Обединет Балкан за чист воздух” за подобрување на квалитетот на воздухот во регионот

Слободен печат
Кампањата „Обединет Балкан за чист воздух” ги повикува граѓаните на земјите од Западен Балкан да се приклучат кон борбата против аерозагадувањето, со цел заедно да...
Вести Свет

Секој петти човек умира од загадување на воздихот, ново истражување

Слободен печат
Над осум милиони луѓе ширум светот секоја година умираат од последици на вдишување загаден воздух, кој содржи честици на фосилни горива, покажува ново истражување. Со...