Tag : списание

Културен печат

Книжевно списание: Македонска поезија е објавена во „Свеске“

Тони Димков
Современа македонска поезија од поетите Раде Силјан, Борче Панов, Санде Стојчевски, Весна Ацевска, Иван Џепароски, Звонко Танески, Панде Манојлов, Виолета Танчева Златева, Бистра Кумбароска, Јовица...
Културен печат

Списание за литература, култура и уметност: „Современост“ со нов дизајн

Тони Димков
Неодамна излезе број 01/2020 на списанието за литература, култура и уметност „Современост“, кое како директен наследник на списанието „Нов ден“, објавено во 1945 година, може...
Културен печат

Излезе двоброј на списанието „Македоника“

Тони Димков
Во најновото издание на списанието „Македоника“, двобројот 23-24, што го издава Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, меѓу другото, се објавени петнаесетина текстови...
Културен печат

НУЦК „Марко Цепенков“ – Прилеп: Објавен е нов број на „Стремеж“

Тони Димков
Деновиве излезе првиот број за 2020 година на списанието за литература, уметност и култура „Стремеж“, што го издава Центарот за култура „Марко Цепенков“ од Прилеп...
Вести Култура Слајдер

Голем чин на културолошка интеграција – Портрет на Блаже Конески во грчкото списание „Карта“ (ВИДЕО)

Слободен печат
Грчкото месечно електронско списание за литература „Карта“ објави феноменален портрет на Блаже Конески насловен „Житија на Блаже Конески“. Портретот е проследен со преводи на шест...
Вести Скопје

Уличните продавачи на Лице в лице се враќаат на улиците (ВИДЕО)

Слободен печат
Околу 30 продавачи на уличното списание Лице в лице останаа дома поради опасност од ширење на вирусот Ковид 19. Со тоа значително им беше отежната...
Културен печат

ЧУДНА ШУМА: Прво бесплатно електронско списание за деца

Тони Димков
Малата независна издавачка куќа „Чудна шума“, со која раководат писателката Билјана С. Црвенковска и фотографот и креативен директор Кире Галевски, неодамна почна со издавање на...
Вести Свет Слајдер

Тажни сцени од Италија: Десет страни само за некролози за настраданите од коронавирусот (ВИДЕО)

Слободен печат
Италија веќе со денови е европското жариште на пандемија на коронавирусот, а една снимка од Бергамо покажува колку тешка ситуација владее во таа држава. Локалниот...
Културен печат

МСУ: Нов број на „Големото стакло“

Тони Димков
Новиот број на списанието за современа уметност, култура и теорија „Големото стакло“, кое го издава Музејот на современата уметност – Скопје, е фокусиран на постхуманизмот,...
Забава Магазин

Магазинот „Вог“ со историската насловна страница ја поддржа борбата за зачувување на животната средина! (ФОТО)

Слободен Печат
Насловната страница на италијанскиот „Вог“ овој јануари е потполно поинаква од сите досега објавени. Љубителите на оваа модна библија ќе имаат прилика да уживаат во...