Tag : реставрација

Вести Култура

Реставрација на манастирот „Св. Пантелејмон” во Нерези

МИА Агенција
Во рамки на денешната онлајн седница на Советот на општина Карпош беше прифатена одлуката за меѓуопштинска соработка со градот Скопје, за реконструкција на улици во...
Вести Култура

Костов: Потребен е нов закон за заштита на културното наследство, но и реорганизација на институциите што се занимаваат со ова (ВИДЕО)

Слободен печат
Започнати се подготвителни активности и превентивна заштита на ѕидното сликарство на црквата св. Ѓорѓи во с. Курбиново. Според предвидената динамика во фази, во моментот се...
Вести Регион

Тие не се христијани, но доброволно реставрираа црква во Италија: Албански муслимани направија прекрасно дело (ФОТО)

Слободен печат
Тие не се христијани, но кога ја видоа црквата во Сан Роко во Пратола Пелињаро, Италија, во која верниците немаа услови каде да престојуваат, не...
Вести Свет

Прва реставрација на саркофагот на Тутанкамон од 1922 година

Слободен печат
Саркофагот на египетскиот владетел Тутанкамон е подложен на реставрација првпат по откривањето во 1922 година. Потоа, наредната 2020 година, украсниот ковчег на младиот фараон, заедно...