8 C
Скопје

Tag : писатели

Културен печат

Книжевна традиција: ДПМ ги додели годишните награди за најдобрите остварувања

Тони Димков
Друштвото на писателите на Македонија на 13 февруари празнува 74 години од своето основање, а традиционалното доделување на наградите за најдобрите книжевни остварувања од минатата...
Културен печат

Мултикултурен зборник: Литературно шаренило на Балканот

Тони Димков
Мултикултурниот зборник „Литературно шаренило на Балканот“ е поетски дијалог помеѓу поети што живеат и творат во Македонија, а се припадници на различни националности. Зборникот е...
Културен печат

Антологија: Кратки книжевни форми на три јазици

Тони Димков
Тријазичната мала тематска антологија на македонски книжевни автори и авторки „Да сум на твое место“ (Αν ήμουν στη θέση σου / If Ι were in...
Културен печат

Приказни од карантин: „Јаболкa во магла“ од 28 автори

Тони Димков
Необичниот и непретенциозен проект „Писателите едни на други“ резултираше со книга во која се објавени песни, кратки раскази, есеи и цртежи од 28 автори, главно...
Културен печат

Друштво на писателите на Македонија: Во тек е конкурсот за наградата „Даница Ручигај“

Тони Димков
Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) го распиша конкурсот за доделување на наградата „Даница Ручигај“ за најдобра поетска книга од писателка членка на ДПМ, објавена...
Магазин Магазин слајдер Ретро

Како 7 славни писатели ги избрале своите псевдоними и кои биле нивните причини за тоа

Слободен Печат
Кога ќе сретнеме некој певдоним, веднаш знаеме кој писател стои зад него. Повеќето вљубеници во книжевноста знаат дека Марк Твен е псевдоним на Самуел Ленгхорн...
Забава Магазин Магазин слајдер

Пиел по 50 кафиња на ден: Најчудните навики на познатите писатели!

Слободен Печат
Писателите честопати се однесуваат како нестварни суштества кои практикуваат необични навики. Понекогаш тие се популарни и над нивниот талент, односно токму поради нивните необични каприци,...
Културен печат

Книжевен жезол 2020: Во чест на поетските лауреати

Тони Димков
Друштвото на писателите на Македонија, во рамките на манифестацијата „Празник на липите“, ја промовираше збирката што содржи поезија од македонскиот поет Михаил Ренџов и неговиот...
Културен печат

ДПМ: Распишан е конкурсот за „Празник на липите 2020“

Тони Димков
Друштвото на писатели на Македонија традиционално во месец јуни ја организира поетската манифестација „Празник на липите“ со финансиска поддршка од Министерството за култура и под...
Забава Магазин Магазин слајдер Ретро

Десет брилијантни писатели на кои им била ускратена Нобеловата награда!

Слободен Печат
На оваа листа се наоѓаат имиња на 10 писатели кои заслужиле да ја добијат Нобеловата награда за својот допринес во книжевноста, но поради одредени причини...