22 C
Скопје

Tag : образование

Вести Македонија

Царовска: Мора да го подобриме образованието за децата да не бидат функционално неписмени

Слободен печат
Совршен систем не постои никаде во светот, ни во нашата држава. Ни денес не е совршено образованието и нема да биде во догледно време, но...
Вести Македонија

Стипендии за првоодделенци со попреченост за учебната 2021/2022

Слободен печат
Објавен е конкурс за стипендии за ученици со попреченост запишани во прво одделение во учебната 2021/2022 година во рамки на проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен,...
Вести Македонија

Ученичка од Струмица со писмо до Царовска: Како ученици имаме право да бидеме дел од донесувањето на одлуките

Слободен печат
Ученичката Драгица Јованова од Струмица реши да ѝ напише отворено писмо на министерката за образование и наука, Мила Царовска, во кое ги искажува своите размисли...
Вести Македонија

ВИДЕО | Царовска: Време е за реорганизација, трошиме во образование исто колку и регионот, а тонеме во квалитетот

Слободен печат
Лицемерно е однесувањето на опозицијата која имаше 12 години да направи реформа во образованието за сега да критикува, а притоа да нема предлози за квалитетно...
Вести Македонија Слајдер

Владата го усвои законот за учебници

Слободен печат
Владата денеска на седница го утврди текстот на Предлог-законот за учебници и други наставни и дидактички материјали во основно и средно образование, во кој се...
Вести Македонија

Студентска дебата: Образованието да се реформира и да се прилагоди на потребите на младите

Слободен печат
Во процесот на реформата на образованието, која е очајно потребна, треба да се вклучат и студентите. Живееме во општество во кое е многу малку важно...
Вести Македонија

Левица: Образованието на Царовска е бесплатно, откако родителите ќе си платат

Слободен печат
Деновиве слушнавме дека само близу 4000 ученици (од над 200.000!) исполнувале услови да добијат електронски уреди преку кои ќе ја следат наставата. За останатите ќе...
Вести Македонија

Сојузот на синдикати на УКИМ: Не сме задоволни од решенијата во Колективниот договор за високо образование

Слободен печат
Сојузот на синдикати на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје е незадоволен од предложените решенија во Колективниот договор за високо образование кој треба да...
Вести Македонија

Левица: Националната платформа се уште не во функција, а Царовска ги укинува печатените учебници

Михаило Донев
Министерката-милионерка, во обид да го оправда заемот од 25 милиони евра за таканаречени образовни реформи, со брзи, непромислени и нетранспарентни чекори, најавува укинување на учебниците...
Вести Македонија Слајдер

Царовска: Конкурсот за упис во средните училишта е направен врз основа на потребите

Слободен печат
Конкурсот за упис во средните стручни училишта е направен врз основа на потребите, утврдени во социјален дијалог меѓу училиштата, локалните самоуправи и компаниите. Тоа е...