• мелина меркури

Мелина Меркури – Современата грчка божица

Мелина Меркури е една од најмаркантните жени во Грција и во светот во дваесеттиот век, позната театарска и филмска актерка и успешна политичарка. Улогите што таа ги има толкувано се влезени во историјата на светската кинематографија, додека, пак, нејзиниот ангажман како министерка за култура има оставено длабока трага врз грчката и врз светската култура. Родена …

Мелина Меркури – Современата грчка божица Read More »