• Коледе

Коледе леде, паднало греде: Бадник, празник кој се слави со посна трпеза и желби за бериќет

Бадник или Коледе се нарекува денот пред раѓањето на Исус Христос, или Божиќ, според христијанската традиција. Бадник паѓа на 6ти јануари, а Божиќ ден потоа -7ми јануари. Суштината на празнувањето на овој ден е раѓањето на Христос, но и со овој ден завршуваат и Божиќните пости. Традиционално Бадник го прославуваат христијаните, но и црквите што …

Коледе леде, паднало греде: Бадник, празник кој се слави со посна трпеза и желби за бериќет Read More »