-2 C
Скопје

Tag : книжевност

Културен печат

Книжевен превод: Маѓепсан круг на човечката превртливост и злоба

Тони Димков
Издавачот „Македоника литера“ го објави романот „За тоа ли беше сè“ од бугарскиот писател Евтим Михалушев Евтимов. Во основа е политички роман, но тој, пред...
Културен печат

Нова книга: „Далеку, а блиску“ од Владимир Мартиновски

Тони Димков
Издавачкиот центар „Три“ ја објави книгата „Далеку, а блиску“ на професорот Владимир Мартиновски. Книгата е посветена на јапонската книжевност и на нејзината творечка рецепција во...
Културен печат

Книжевно списание: Педесеттиот број на списанието „Синтези“ целосно е посветен на Блаже Конески

Тони Димков
Јубилејниот педесетти број на списанието „Синтези“, целосно е посветен на делото на големиот македонски поет, раскажувач, есеист, книжевен научник и лингвист Блаже Конески (1921-1993). Објавувањето...
Културен печат

Нова книга: Концептот „магичен реализам“ како културолошки феномен

Тони Димков
Книгата „Концептот магичен реализам како културолошки феномен“ од авторката Драгана Евтимова се занимава со дефинирање на поимот магичен реализам, со краток историски осврт и типологизација...
Вести Култура

ВИДЕО | Гелевски: Книжевните конкурси внесуваат нова енергија и го одржуваат креативното здравје

Слободен печат
Издавачката куќа „Темплум“ по петнаесетти пат го распиша конкурсот „Новите!“, за најдобар прозен дебитантски ракопис на македонски јазик и по трет пат го распишува конкурсот...
Културен печат

Прв роман: „Суво мастило“ од Владимир Илиевски

Тони Димков
Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје го објави романот „Суво мастило“ на македонскиот писател Владимир Илиевски. Дејството на романот го опфаќа бурниот период...
Културен печат

Книжевен превод: Делото „Грлици“ е објавено во Србија

Тони Димков
Во издание на „Сунчани брег“ од Белград излезе книгата проза „Грлици“ од Васил Тоциновски. Таа е шеснаесетта книга во библиотеката „Современа книжевност“, чиј уредник е...
Културен печат

Промоција на четири млади македонски писатели во Будимпешта

Тони Димков
Лекторатот по македонски јазик, Универзитетот ЕЛТЕ и Здружението на Унгарци од Македонија „Теледом“ се организатори на манифестацијата „Денови на македонска култура во Будимпешта 2020“, во...
Културен печат

Книжевно списание: Македонска поезија е објавена во „Свеске“

Тони Димков
Современа македонска поезија од поетите Раде Силјан, Борче Панов, Санде Стојчевски, Весна Ацевска, Иван Џепароски, Звонко Танески, Панде Манојлов, Виолета Танчева Златева, Бистра Кумбароска, Јовица...
Културен печат

Ново издание на ЦККС: Женскиот субјект пишува преку телото

Тони Димков
Центарот за култура и културолошки студии (ЦККС) ја објави книгата „Écriture féminine и романот: Прилог кон феминистичката теорија на жанрот“ на д-р Марина Мијаковска. Во...