Tag : кадар

Колумни

Спас од задушување на критичката мисла

Мендо Димовски
Имајќи ги предвид негативните појави во некои здруженија на пензионери, во поранешна колумна се осврнав на однесувањето на еден претседател кој, речиси пред самата активност...
Вести Економија

Oдливот на квалификуван кадар ќе се спречи со попривлечни работни места

МИА
Работните места да се направат попривлечни и да се подигне свеста за можните ризици од одењето во странство се дел од начините како да се...
Вести Економија

Стопанственици бараат увоз на работници од странство

МИА Агенција
Дали Министерството за труд и социјална политика размислува за увоз на работна сила од трети земји, бидејќи нашата заминува и дали државата е фокусирана на...
Вести Економија

Пониски цените во трговијата на мало во третиот квартал, раководителите очекуваат и натаму намалување

Слободен печат
Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во трговијата на мало во третото тримесечје од 2019 година е за 0.1 процентен поен...
Забава Магазин

Позната водителка читаше вести, а тогаш во кадар се појави некој неочекувано (ВИДЕО)

Слободен печат
Кети Тер, позната водителка во американската телевизија Ен Би Си децата ги донела на работа – и целата нација дозна за тоа. Кети ги читаше...
Вести Економија

Повеќе од 100.000 млади ниту работат, ниту учат

Весна Дамчевска
Според податоците на Агенцијата за вработување, во Македонија има околу 180.00 невработени, ама само 100.000 се активни баратели на работа. Според Анкетата на работна сила...
Вести Економија

Угостителите не сакаат да ги ангажираат сомелиерите за сирење и вино кои ги имаме

МИА Агенција
Стопанската комора за туризам увидела дека во нашиот хотелско-угостителски сектор недостигаат сомелиери за сирење и вино, поради што, изминативе две години, во партнерство со Португалија, Шпанија...
Вести Економија

Државата дипломирана за претприемништво, кадарот без вештини

МИА Агенција
Претприемачкото учење и вештини се меѓу клучните слабости што се нотирани за државава во најновиот извештај за напредокот на земјите од Западен Балкан и Турција...
Вести Економија

Стопанството кубури со кадар, за 300 отсто намален бројот на уписи во техничките средни школи

МИА Агенција
На 130 компании на ниво на Град Скопје им се потребни 874 квалификувани работници од машинската и електро струката, а само во Општина Гази Баба...