• инфлација

Граѓаните гладни, владите во паника: Инфлацијата ги празни трпезите низ Источна Европа

Владите на земјите во централноевропските и источноевропските земји размислуваат да спроведат мерки од своето комунистичко минато при настојувањето да го стивнат гневот на граѓаните поради поскапувањето на храната како последица на инфлацијата. Поскапувањата ја намалија куповната моќ на граѓаните низ цела Европа, но проблемот на инфлацијата особено тешко ги погоди земјите од поранешниот источен блок, …

Граѓаните гладни, владите во паника: Инфлацијата ги празни трпезите низ Источна Европа Read More »