• европа

Водата за пиење во Европа е загадена со „вечна хемикалија“, велат невладините организации

Во големи количества од европската вода за пиење е откриена супстанција поврзана со „вечни хемикалии“ кои се користат во пестициди и ладење. Во мај, „алармантни“ нивоа на супстанции ПФАС (PFAS) беа откриени и во реките, езерата и подземните води во Европа. Широко во секојдневната употреба – во козметика, нелепливи тави и апарати за гаснење пожар …

Водата за пиење во Европа е загадена со „вечна хемикалија“, велат невладините организации Read More »