Срспките пиварници не се обврзани да купуваат домашен хмељ
Хмељот оваа сезона од средината на август ќе се жнее на само десет хектари во Бачки Петровац, каде се уште се одгледува само оваа култура, иако своевремено на Петровачката обработлива површина под ова растение имало 200 хектари, а во Војводина зафаќала дури 1.500 хектари и имала традиција долга 250 години.
Растислав Струхар, еден од лозарите од Бачки Петровац, привлекува внимание дека секоја година покраината дава субвенции за одгледување хмељ, но нема заинтересирани, иако кога коренот – ризом ќе се засади наесен, земјоделците веќе во следните 15 години не го садат, туку само го сечат коренот над земјата и повторно почнуваат со производство.
Тој објаснува дека пред неколку години добил финансиска стимулација да ги подигне столбовите бидејќи хмељот е долг и широк, може да достигне висина од шест метри и да биде широк колку што се обвиткува.
„Со приватизацијата на домашните пивари, нашата држава не постави услов новите сопственици да мора да набавуваат хмељ од домашни полиња во производството, како што бараше при сопственичката трансформација на тутунската индустрија. Затоа, со доаѓањето на странските преработувачи, земјоделците пред две-три децении го извадија коренот и се откажаа од ова растение, бидејќи немаа купувачи, а го работеа во околните села околу Бачки Петровац и пошироко, дури и во Срем.
Петровац бил центар на одгледувањето на хмељ, каде што се уште има зачувани магацини и механизација. Просечниот принос на хмељот е околу два тона по хектар, а килограм чини од четири до 20 евра, во зависност од тоа дали цветот се продава како шишарка или како пелети, што е поскапо бидејќи претставува повисок степен на преработка, информира Каматица.