Српскиот парламент го усвои предлогот за промена на Уставот

epa08779966 Prime Minister-designate Ana Brnabic delivers her plan for a new government to members of parliament in Belgrade, Serbia, 28 October 2020. After the parliamentary elections on 21 June 2020, the ruling Serbian Progressive Party (SNS) won the political mandate taking 180 out of the 250 seats in the parliament. EPA-EFE/Andrej Cukic

Објаснувајќи го предлогот, премиерот на Србија, Ана Брнабиќ, во Собранието изјави дека темата владеење на правото е исклучително важна за Владата и затоа е решена да ги спроведе измените на Уставот, за судството да биде независен, поодговорен и поефикасен.

Националното собрание го усвои предлогот за промена на Уставот на Србија поднесен од Владата.

Објаснувајќи го предлогот, премиерот на Србија, Ана Брнабиќ, во Собранието изјави дека темата владеење на правото е исклучително важна за Владата и затоа е решена да ги спроведе измените на Уставот, за судството да биде независен, поодговорен и поефикасен.

„Ние мора да го зајакнеме владеењето на правото во Србија и тоа ќе доведе до зголемување на просечните плати и пензии. „Напредокот во областа на владеењето на правото треба да доведе до чувство на граѓаните дека сите се еднакви пред законот, дека правдата е и брза и остварлива, дека судството е независно и одговорно и многу поефикасно“, рече Брнабиќ .

Видео на денот