Снимки од безбедносни камери можат да бидат доказ против крадец

За разлика од порано, кога само поголеми стопански субјекти или банки користеа ваква превентива, поставувањето камери пред куќите заради заштита од крадци е сѐ почесто. Со тоа расте можноста и од злоупотреба на видеонадзор на снимените материјали.

Експерти велат дека од законски аспект, нема никаков проблем тоа што се поставуваат камери во приватни објекти, дури и при евентуална кражба, доколку постои снимен материјал, може да се употреби како доказен материјал на суд против крадецот.

– Според законот, на секој објект кој е под видеонадзор, мора да биде поставено известување на видливо место и истакнато на начин што им овозможува на сите субјекти на лични податоци да знаат за видеонадзорот. На известувањето, исто така, мора да стои идентитетот на одговорното лице кое го врши надзорот и начинот на кој може да се добијат информации за тоа каде и колку време се чуваат снимките од системот за видеонадзор – велат од МВР.

Прочитајте и...  Коневски: Посакувам Мицкоски што поскоро да закрепне и да се појави на Вонредниот конгрес

Камерата мора да се постави под агол во чиј видокруг ќе биде опфатено само она подрачје поради кое се поставува камерата. На пример, ако камерата е поставена во зграда, не треба да се гледа што се случува во становите од зградата. Контролорот може да врши видеонадзор само на просторот кој е доволен за исполнување на целите за кои е поставен.

Кога станува збор за деловни објекти, секогаш кога се поставува видеонадзорот, треба да се почитува правото на приватност на вработените, клиентите, учениците, студентите, пациентите, купувачите и другите субјекти. На пример, продавачот не смее да ги користи фотографиите за маркетиншки цели или за некоја друга незаконита цел. Снимките не смеат да се даваат на користење на други освен ако е тоа потребно во евентуална доказна постапка. Продавачот не смее да ги дава на користење или да ги продава фотографиите на друго лице.

Прочитајте и...  Зошто жените губат во градоначалничката трка?

– Вработениот треба да биде информиран доколку е под видеонадзор. Работодавецот треба да ја почитува приватноста на сите вработени додека се на работното место, односно да го почитува начелото на пропорционалност во однос на целта заради која се поставува видеонадзорот – нагласуваат од МВР.

Поврзани вести

Брнабиќ: Фотографиите од убиствата не беа многу страшни, има и пострашни

Слободен печат

Растурена свадба во хотел во Тетово

Слободен печат

Австрија ја суспендираше вакцината Астра зенека

Слободен печат

Коневски очекува отчет од Мицковски пред делегатите

Слободен печат

Зошто жените губат во градоначалничката трка?

Весна Тодоровска

Шахпаска: Преку Законот за родова еднаквост ја зајакнуваме улогата на жените во секоја сфера на општественото живеење

Слободен печат

Остави Коментар