20 C
Скопје

Ри­жо­то со тиква (РЕЦЕПТ)

Сос­тојки:

500 гр ориз

2 гла­ви­ци кро­мид

4 чеш­ни­ња лук

500 гр тиква

300 гр пи­ре од тиква

300 гр ис­чис­те­ни сем­ки од тиква

2 ла­жи­ци мас­ли­но­во масло

сол

ме­шан сув за­чин

би­бер

900 мл вре­ла вода

Под­го­товка:

Во та­ва на оган ста­ве­те го сит­но исеч­ка­ни­от кро­мид да се проп­ржи. По­тоа во не­го до­дај­те го ис­чис­те­ни­от и из­ми­ен ориз и пр­же­те го око­лу 10 ми­нути. По­тоа ис­ту­ре­те ја вре­ла­та вода. Ме­шај­те и пред са­ми­от крај до­дај­те го пи­ре­то од тиквата, сит­но сеч­ка­ни­от лук и за­чи­нете. Ри­жо­то­то ме­шај­те го пов­ре­ме­но за да не за­гори.

От­ка­ко ри­жо­то­то ќе би­де го­тово, тр­гне­те го од оган и поч­не­те со под­го­тов­ка на ос­та­то­кот од тиквата, кој прет­ход­но сте го исеч­ка­ле на коцки.

Ва­ка под­гот­ве­на­та тиква крат­ко проп­р­же­те ја на мас­ли­но­во масло, за­чи­не­те ја по ва­ша жел­ба и до­дај­те ѝ ги сем­ки­те од тиква.

Сер­ви­рај­те го ри­жо­то­то во чи­нија, а врз не­го ис­ту­ре­те ја под­гот­ве­на­та сеч­ка­на тиква.

Поврзани вести

ФОТО | Кое е новото момче на Цеца: Син на поранешен спортист и политичар, угостител и татко на малолетна ќерка

Слободен печат

ВИДЕО: Рецепт од нутриционистката Цвета Динева за зголемување на имунитетот во борба против Ковид-19

Новогодишни бастунчиња

Слободен печат

ВИДЕО | Синот на познатиот политичар објави емотивно видео: Амди Бајрам плаче додека му пее Шериф Коњевиќ!

Слободен печат

ВИДЕО+ФОТО | 48 часа предходно сам на себе си ставал витамински инекции: Познатиот пејач почина од Ковид – 19!

Слободен печат

Ќерката на Трамп беснее на плажа во Мајами, Американците се бесни на неа: „Стави маска на лицето!“

Слободен Печат

Остави Коментар