Поинаква пилешка супа: Сото-Медан е топла егзотична прегратка

Фото: Инстаграм

Тип на чорба кој комбинира пилешко или говедско месо со кремаст бујон збогатен со кокосово млеко и огромен број различни зачини и билки како галангал, куркума, ѓумбир и коријандер. Месото се готви, потоа се сече и се пржи пред да се натопи во вкусна супа.

Сото се зачинува со разни зачини како варени јајца, крекери од ракчиња, пржени компири или пржен кромид, додека обично на страна се сервира ориз. Како што сугерира и неговото име, овој тип на „сото“ потекнува од градот Медан, каде што се смета за официјално јадење и многу баран регионален деликатес.

Потребни состојки:

– 4,5 пилешки батаци
– 1 лажица масло
– 4 чаши пилешки бујон
– 1 коцка пилешки бујон
– 1 чаша кокосово млеко
– Сол и шеќер по вкус

За пастата:
– 4 чешниња лук
– 3 кромиди
– 1 лажиче коријандер
– 1/2 лажичка црн пипер
– 2 лажици куркума во прав
– 1/2 лажичка сецкан ѓумбир

Други билки и зачини:
– 4 ловорови лисја
– 4 мешунки кардамон
– 3 каранфилчиња
– кора од рендан лимон

Фото: Инстаграм

Начин на подготовка:

Подготовка на паста:

– Сите состојки за пастата ставете ги во процесор за храна, освен куркумата во прав. Преработете ги во паста и потоа додадете куркума. На тој начин нема да го извалкате садот со процесорот за храна.

Подготовка на супа:

– Оставете да зовријат 4 чаши вода. Ставете парчиња пилешко, намалете ја температурата и динстајте околу 30 минути. Отстранете го пилешкото и оставете го настрана. Зачувајте ја течноста и исечете го месото кога ќе биде доволно ладно.
– Во меѓувреме, загрејте малку масло во големо тенџере и пржете ја пастата што сте ја подготвиле претходно, кардамон, каранфилче и кората од лимон додека не замириса, околу 5 минути. Ставете ги ловоровите лисја и продолжете со пржење уште неколку минути додека не замириса зачинот.
– Истурете ја течноста од готвењето на пилешко и пилешкиот бујон во тенџерето и оставете да се вари околу 15 минути. Исцедете ја течноста и фрлете ги зачините(ги користите само за зачинување на бујонот). Додадете кокосово млеко и оставете да се загрее, но не дозволувајте да зоврие. Вкусете и зачинете со повеќе сол и малку шеќер по ваш вкус.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот