33.8 C
Скопје

Почина охридскиот истражувач и археолог Гоце Ангеличин Жура

На 67 години синоќа почина охридскиот историчар на уметност, истражувач и археолог Гоце Ангеличин Жура.

Жура, кој беше дипломец на Филозофскиот факултет во првата генерација на отсекот Историја на уметност со археологија, сиот свој професионален ангажман го мина како советник конзерватор во Заводот за заштита на спомениците на културата и Народен музеј во Охрид.

Тој беше основоположник и втемелувач на теренските истражувања на пештерските цркви и монашки живеалишта во охридско-преспанскиот регион. Прв истражувач на црквите од турскиот период во поширокиот регион на Преспа и Москополе што резултира со откривање на нови ликови на Светите Климент и Наум и со тоа пополнува една огромна празнина за овој период. Неговите истражувања резултираат со огромна фото документација, драгоцена за идните генерации и науката во целост.

Гоце Жура ја заинтригира јавноста за вредностите на средновековната уметност преку бројните јавни настапи и соработка во аудио-визуелни проекти. Поради стручната и научна активност и големите достигнувања, застапен е во Првата македонска енциклопедија. Добитник е на повеќе награди и признанија, меѓу кои и Повелбата Патрон на градот Св. Климент Охридски во 2007 година. Има напишано 20 книги и монографии и преку 50 научни трудови.

Гоце Ангеличин Жура ќе биде погребан утре во 13 часот на Градските гробишта во Охрид.

Поврзани вести

Генерал Волтерс: Придонесот на С. Македонија во НАТО е од витално значење за мирот и стабилноста на Западен Балкан и Европа

Слободен печат

Филипче: Има некои случувања кои можат да ја загрозат и влошат епидемиолошката состојба

Бугарија братски ја подржува Албанија, но не и Македонија

Љубиша Николовски

Во текот на следните два дена Македонија ќе биде зафатена со температури од портокалова алертна фаза

Слободен печат

Рама: Се надевам дека нема да бараат да се наречете Западна Бугарија оти пак ќе треба да преговарате со Грците

Слободен печат

ВИДЕО | Георгиевски: Охридскиот регион треба да живее во синергија со заштитата, природата и културното наследство

Слободен печат

Остави Коментар