Паштета од скуша (РЕЦЕПТ)
Состојки:
1 килограм скуша
200 милилитри бело вино
рузмарин
ловоров лист
1 главица лук
100 милилитри масло за јадење
1 лажичка копар
100 грама црни маслинки без семка
сол
црн бибер
Подготовка:
Скушата ставете ја во тава за печење, прелијте ја со бело вино и со 100 милилитри вода. Количината на течност треба да биде доволна за да ја прекрие целата скуша. Потоа, додајте ги зачините и зачинските билки и ставете ја скушата да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени околу еден час.
Откако ќе помине потребното време, извадете ја рибата и исцедете ја од течностите во кои се печела. Оставете ја рибата да се излади, а потоа исчистете ја од коските.
Добиеното месо од рибата, ставете го во вертикален блендер и во него додајте ги и маслинките, копарот, маслото за јадење како и лукот.
Сето тоа убаво измиксирајте го.
Смесата што ќе ја добиете треба да наликува на паштета.