Панонскиот морнар денес би наполни 68 години: Обожавателите сѐ уште во неверување по загубата на Ѓорѓе Балашевиќ

Instagram
Instagram

Кантавторот и пејач Ѓорѓе Балашевиќ денес ќе наполнеше 68 години, но за жал на 19 февруари го напушти овој свет како последица од коронавирусот

За повеќе од четири децении од својата работа, Балашевиќ издаде вкупно 12 албуми, а инспирација за скоро сè што напиша е неговата животна придружничка Оливера Балашевиќ, на која и посвети бројни песни, почнувајќи од оние на кои ги создал додека тие сè уште биле студенти и преку оние додека бил во војска , а потоа и оние што се појавиле за време на разни животни борби.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by R’n’R Balkan (@rnr.balkan)


Балашевиќ беше погребан на 21 февруари во најголема тишина на Новите гробишта во Нови Сад, а до вечното почивалиште го придружуваа сопругата Оливер, ќерките Јована и Јелена и синот Алекс. Овој ден беше прогласен и за Ден на жалост за смртта на Панонскиот морнар.

Видео на денот