Колумни

Колумни

Време е за план Б во спорот за името

Предлагам нашата страна да покрене иницијатива за минимален напредок во спорот, напредок што ќе обезбеди брз прием на Македонија во НАТО, но не и...

Од рубриката „Верувале или не“

Насобраните љубопитни граѓани имаа ексклузивна можност да се „журкаат“ на одбрана диско-музика, која им ја пушташе диџеј, најмен од градските власти и платен од...

Јазична некадарност и неартикулираност

Па така ќе прочитате дека нешто се случило во градовите Добоју, Тузли или Дар ес Саламу дека постојат заштитни сведоци, а „мерцедесот“ на Груевски...

Оти сега кажуваш, Лилјано Поповска?

Пишува: Бранко Героски    Ја читам приказната на Лилјана Поповска, лидерката на ДОМ, за тоа како нејзиниот поранешен партнер во власта, Никола Груевски, во 2013 година,...

Магија и последици

Што да се прави, пак, со магиско мислење кое ќе се закотви во самото срце на системот? Што ако сериозни, одговорни, образовани и просветени...

Генерален ремонт што се вика девмроизација

Моторот на македонската демократија меша масло со вода за ладење, па „кантата“ од која очекуваме да вози ко нова само затоа што воланот ѝ...

Глупаво е да си трпелив ако галопираш во погрешна насока!

Кога дојде ред опозициската комоција, што беше изградена од демагошки тралалајки за животот што ќе се врател и слични популистички будалштини, да се замени...

Заборавивте ли дека ветивте нулта толеранција за корупцијата?

Луѓето мора да сфатат дека кога стапуваат во државна служба, кога земаат доверба и плата од даночните обврзници и кога располагаат со народни пари,...
Ивица Челиковиќ

Вкалапување на Балканот

Нормализацијата и „вкалапувањето“ на Балканскиот Регион и со оваа нова стратегија на Европската комисија се смета за можно доколку со ЕУ-интеграцијата се создаде некаков...

После дождот

Дождот ги открива мааните на талентите, како од бившата, така и од сегашната власт. После дождот се гледаат резултатите од сите градителски остварувања и...

Не пропуштајте

Со „Нова Македонија“ пак сме во старата каша

Голема победа за Грција ќе биде ако Коѕијас успее во Скопје да го наметне предлогот „Нова Македонија“, информираат грчките медиуми, но домашните политички аналитичари...

Придружете ни се Facebook