Како да ги измиете и кога да ги посолите: Најголемите грешки што се прават со шампињоните

Шампињоните можете да ги користите во многу јадења, многу се практични, но и евтини. Печурките се додаваат во пица, салати, ризото, од нив можете да направите предјадење… Има безброј можности, но многу е важно како ги подготвувате. Многумина често грешат кога ги подготвуваат и затоа шампињоните не се секогаш доволно вкусни. Не е тешко да се направат совршени печурки, важно е само да внимавате на некои работи.
Една од најголемите грешки е тоа што многу луѓе сакаат да ги измијат печурките пред термички да ги обработат. Вистина е дека печурките веќе имаат многу вода во себе, а благодарение на својата текстура, тие се однесуваат како сунѓери. Ова значи дека тие впиваат уште повеќе вода кога ќе се измијат и стануваат натопени. Многу е подобро едноставно да ги избришете со влажна хартиена крпа. Друга грешка во врска со водата што ја прават луѓето е бавното варење на печурките на ниска температура. Овој вид термичка обработка предизвикува печурките да испуштаат повеќе вода од вообичаеното, па на тој начин се натопуваат и губат на вкус.
Водата е еден од најголемите непријатели при подготовката на шампињони, но постојат и некои други работи на кои треба да обрнете внимание. Едно од нив е да не ја преполнувате тавата со печурки, бидејќи тогаш немаат доволно простор да испари водата и ќе имаат полош вкус. Исто така, уште една важна работа е да ставите доволно масло. Ако не сте ставиле доволно, печурките ќе го впијат она што го има и нема да можат убаво да се испржат. И последниот, но не и најмалку важен трик е да знаете кога да ги посолите шампињоните. Никогаш не ги посолувајте печурките кога ги ставате во тавата, бидејќи тоа предизвикува и предвремено испарување на водата. Ако сакате да ги направите совршено, тогаш посолете ги кога ќе бидат готови.