Излезе „Културен печат“ број 112 во весникот „Слободен печат“

КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 112, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ (15-16.01.2022), во својот стандарден формат на осум страници меѓу содржините од областа на уметноста и културните настани има:

– интервју со Влатко Милошевски, основач на „Арт-лексикон“: И кај уметничките дела се менува вкусот на публиката

– разговор со музичарката Дина Јашари: Се обидувам да ја задржам детската љубопитност и интуиција

– проект на Роберт Јанкулоски и Моника Мотеска е македонски претставник на Арт-биеналето во Венеција

– резиме – Екипата на Националната галерија во 2021 година оствари завидни резултати

– зборникот на научни трудови „Уште едно навраќање кон Конески“ го заокружи јубилејот на великанот

– неформалното Училиште за театар го промовираше практикумот „Од игра до претстава“

– успешна реализација на ДЛУМ во јубилејната година

– романот „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски е македонски претставник за „Балканика“

– Марија Ангеловска е добитничка на наградата „Новите“ за 2021 на конкурсот на „Темплум“

– СОКОМ и НУБ „Св. Климент Охридски“ потпишаа меморандум за соработка

– дискографската куќа „Корпус деликти рекордс“ најавува две нови компилациски плочи

– издавачот „Бункер“ го објави графичкиот роман „Вавилон Берлин – Еден нерешен случај“ на Арне Јиш

– издавачката куќа „Или-Или“ ја објави збирката раскази „Нешто ќе се случи, ќе видиш“ од Христос Иконому

– романот „Возбудливи времиња“ од Ниша Долан е објавен од издавачкиот центар „Три“

– „Артконект“ го објави преводот на романот „Сината е најтоплата боја“ на Жил’ Маро.

Видео на денот