Еве како ќе изгледа еден час во живо на новата национална платформа оваа учебна година (ФОТО)

На денешната прес-конференција премиерот Зоран Заев и министерката за образование и наука Мила Царовска претставија како ќе изгледа еден час на единствената национална платформа за учење од далечина.

Наставникот во живо, односно во реално време ќе го води часот со учениците. Присутните се гледаат на мониторот, по што се евидентира кој е присутен на часот. За време на активна комунакција, со друга боја ќе бидат означени имињата на оние што зборуваат.
За време на презентацијата на новата национална платформа, одделението симулираше решавање на краток квиз, по што наставничката замоли ученичка да поставува прашања од квизот. Учениците одговараа на прашањата, а потоа ги гледаа одговорите сублимирани.

Потоа, наставничката им даде домашна задача која треба да ја изработат во рок од една недела, а крајнот рок за доставување е забележан со датум.
Врз основа на тоа, се закажа часот за наредната недела.

На симулацијата за тоа како ќе изгледа еден училишен час присуствуваа десетина ученици, но Царовска истакна дека ова е само пример и дека платформата може да поддржи работа и на поголеми одделенија со 30 или 35 ученици.

Прочитајте и...  Уште еден велешанец ја загуби битката со коронавирусот

Царовска: Националната платформа ќе биде повеќе од добра замена за традиционалната настава

Околу 40.000 ученици немаат опрема за онлајн настава, часовите ќе ги следат на телевизија

Поврзани вести

РКЕ: Пенали за компаниите, ако не ги греат граѓаните

Слободен печат

Ларда: Сакаме да ги направиме грчките производи уште подостапни

Весна Дамчевска

Народна банка ја засилува битката против фалсификуваните евра

Слободен печат

Скопскиот регион со најголемо учество во БДП

Слободен печат

Освен пандемијата зимава на Балканот му се закануваат и катастрофални поплави

Слободен печат

Шведска ги укинува рестриктивните мерки за повозрасните луѓе, немало докази за втор бран на новиот коронавирус

Илинка Иљоска

Остави Коментар