За една недела се направи повеќе отколку за една година: Бучковски е задоволен од развојот на дијалогот со Бугарија

Владо Бучковски/Фото: МИА

Поранешниот премиер и доскорешен специјален претставник на Владата за преговорите со Бугарија, Владо Бучковски, смета дека Скопје и Софија направиле повеќе во дијалогот и односите во една недела, отколку во изминатата година.

-Ова дефинитивно ќе води кон придвижување на односите и кон враќање на довербата, но ќе треба да почекаме за да ги видиме резултатите. Според мене, идеален рок во кој може да се дадат првите очекувања е првите три месеци. Ќе биде битно кој ќе влезе во работните групи, затоа што проблемите не се само политички, бидејќи двете општества реално се оддалечија едно од друго отколку пред 2 години. Ќе треба систематски мерки надвор од министрите, за да дојде до подобрување на климата, но ќе мораат да се вклучат сите, рече Бучковски во емисијата „24 анализа“.

Видео на денот