Tag : земјоделство

Вести Економија

МЗШВ: Земјоделските аптеки продолжуваат да работат

Слободен печат
Сеидбата треба да продолжи непречено, но и во овој дел треба да се почитуваат препораките на Владата за заштита од коронавирусот. За да можат земјоделците...
Вести Економија

Нормализиран откупот на млеко во Дебар

Слободен печат
Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски денеска соопшти дека од вчера откупот на млекото во Дебар е нормализиран. Дневно се собираат и откупуваат...
Вести Економија

Владата алтернативни пазари за јагнето гледа во Ирак и Јордан

Слободен печат
Владата со цел да им излезе во пресрет на сточарите се вклучи во барањето на алтернативни пазари каде би можело да се пласира јагнешкото месо...
Вести Економија

Производство со опаѓачки тренд, земјоделците ја напуштаат Македонија

Слободен печат
Пред 30 години во земјава се засејуваа по околу 260.000 хектари житни култури, а денес површините се сведени на вкупно 119.000 хектари. И додека трендот...
Вести Економија

Отворениот повик за финансиска поддршка на нови земјоделски задруги

Миа Агенција
Информативна сесија за здружување на земјоделците во задруги за повикот за аплицирање за финансиска поддршка кој трае до 31 март денеска се одржа во Велес...
Вести Свет

Макрон: Франција инсистира на поголема поддршка од ЕУ за земјоделството

МИА Агенција
Францускиот претседател Емануел Макрон најави дека во преговорите за новиот буџет ќе инсистира на подобрување на условите за развој на заедничката политика во областа на...
Вести Економија

За седум дена истекува Јавниот повик за финансиска поддршка за Центрите за развој на планинските региони

Слободен печат
Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство потсетува дека, Јавниот повик за поднесување на барања за финансиска поддршка преку Програмата за капитални субвенции истекува за седум...
Вести Економија

Изнајдено конечно решение за обесштетување од поплавите во 2016 година

Слободен печат
Изнајдено е решение за да може да се обесштетат жителите од поплавите во Скопско во 2016 година. Подготвено е законско решение со кое се е...
Вести Економија

Ганџи: Македонското земјоделство соочено со многу предизвици

МИА
Ограничени инвестиции во земјоделска инфраструктура, прекумерна расцепканост на земјоделското земјиште и мала површина на земјоделските стопанства, напуштање на селата, отежнат пристап до пазарите, недостаток на...
Вести Економија Утрински Брифинг

Димковски: Увезениот тутун воопшто не влијае врз цената на домашниот

Слободен печат
Продолжува говорот на нетолеранција и несфаќање на функцијата министер во техничката влада. Не е изоставено и министерството за земјоделие. Предмет на преписките на министерот Трајан...