Tag : писател

Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 32 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 32, во печатеното издание на „Слободен печат“ (23-25.5.2020), е на 8 страници и го отвораме со фотографии од личниот проект на Благоја...
Вести Култура

Андоновски: Наградите се важни за нас коишто пишуваме на т.н мали јазици, креативноста нуди разни форми на слобода

Слободен печат
Петар Андоновски, со својот роман „Страв од Варвари“, во издание на „Или-Или“ е добитник на Европската награда за литература. Тој е автор и на делата...
Магазин Магазин слајдер Сцена

Неверојатната приказна на Пауло Коелјо: Живеел во психијатриска установа и има необични ритуали за пишување!

Слободен Печат
После појавата на романот „Алхемичарот“ во 1988 година, бразилскиот писател Пауло Коелјо стекнува светска слава. Секој негов роман е бестселер, а не постои ниту еден...
Културен печат

Антиразгледници: „Скопје: изгубените чевли на градот“ од Иван Шопов

Тони Димков
Книгата „Скопје: изгубените чевли на градот“ од Иван Шопов содржи осумдесетина микрораскази, куси записи посветени на „невидливиот“ дел на градот Скопје. Текстовите, т.н. антиразгледници, се...
Културен печат

Интервју со писателот Владо Јаневски: Малку треба да ви се сруши светот за кој сте мислеле дека ве заштитува

Тони Димков
Писателот Владо Јаневски досега ги има објавено романите „Маде ин Јабана“ и „Под друга капа“, наскоро од печат треба да излезе романот „Чудо зад аголот“,...
Културен печат

Македонски кандидати за Наградата за литература на ЕУ

Тони Димков
Националното жири во состав: Елизабета Баковска (претседател), Ѓоко Здравески, Владимир Јанковски и Александар Саздов (членови), ја состави потесната листа на македонски кандидати за Наградата за...
Културен печат

Издавачки центар „Три“: „Најчитаните и најнечитаните колумни“ од Венко Андоновски

Тони Димков
Издавачкиот центар „Три“ објави збирка колумни на мајсторот на зборот и теоретичар на книжевноста, професорот Венко Андоновски, наречена наједноставно „Најчитаните и најнечитаните колумни“. Во книгата...
Културен печат

Издавачка куќа „Или-Или“: Роман „Смоква“ од Горан Војновиќ

Тони Димков
Романот „Смоква“ од словенечкиот автор Горан Војновиќ е новата книга од работилницата на издавачката куќа „Или-Или“. Станува збор за 182. издание во едицијата „ПРОаЗА“, преводот...
Културен печат

Издание на „Антолог“: Роман „Ана“ од Николо Аманити

Тони Димков
Издавачот „Антолог“ го објави романот „Ана“ од италијанскиот писател Николо Аманити, во кој главниот лик Ана, нејзиниот брат и други деца шетаат низ Сицилија, јадат...
Културен печат

Разговор со Владимир Мартиновски: Кризите природно нè тераат да се преиспитаме за многу работи

Тони Димков
Независно дали е во функција на промотор или, пак, како пријател и читател на делото на авторот, професорот, писател и поет Владимир Мартиновски е еден...