Tag : петар андоновски

Културен печат

Петар Андоновски: Наградата не е само авторски успех, туку е успех за целата книжевност

Тони Димков
Добитник на Европската награда за литература од Македонија за 2020 година е писателот Петар Андоновски за романот „Страв од варвари“, издание на „Или-или“. Покрај лауреатот...
Вести Култура

Андоновски: Наградите се важни за нас коишто пишуваме на т.н мали јазици, креативноста нуди разни форми на слобода

Слободен печат
Петар Андоновски, со својот роман „Страв од Варвари“, во издание на „Или-Или“ е добитник на Европската награда за литература. Тој е автор и на делата...
Вести Култура Слајдер

Андоновски: Ова е вистинско време за нас писателите (ВИДЕО)

Слободен печат
Карантинот е вистинско време за писателите, вели во „Утрински брифинг“ на „Слободна ТВ“ Петар Андоновски, кој во оваа прилика прочита своја приказна....
Вести Култура Утрински Брифинг

Петар Андоновски: Министерството за култура нема критериуми кога ги доделува средствата за издаваштво

Слободен печат
Петар Андоновски е млад писател, добитник на наградата „Роман на годината“ (2016) кој реагира на начинот и висината на средствата што ги доделува Министерството за...