Tag : народна банка

Вести Економија

НБ: Намалените побарувања доведоа до зголемување на нето надворешниот долг на крајот на март

Слободен печат
На крајот на првиот квартал од 2020 година, Бруто надворешниот долг со исклучен ефект од специфичните активности за управување со девизните резерви на централната банка...
Вести Економија

Девизните средства на државата добиени со задолжувања се чуваат на сметка на НБ, конверзијата се прави во НБ и не значи печатење пари

Слободен печат
Девизните средства на државата, вклучително и средствата добиени врз основа на задолжување или донации од странство, се чуваат на сметки во Народната банка и согласно...
Вести Економија

Основната каматна стапка и понудата на благајнички записи непроменети

Слободен печат
Податоците на Народната банка за индустријата и трговијата за април упатуваат на понатамошни и понагласени негативни ефекти од здравствената криза врз економската активност, констатирал на...
Вести Економија

НБ: Позначајни движења кај останатите финансиски институции во првиот квартал на 2020 година

Слободен печат
Вкупните средства на останатите финансиски институции (ОФИ), на крајот од првиот квартал од оваа година изнесуваат 121.472 милиони денари. Пензиските фондови и натаму имаат најголемо...
Вести Економија

Народна банка: Граѓаните и компаниите сè повеќе плаќања вршат преку кредитните трансфери и платежните картички

Слободен печат
Граѓаните и компаниите сè повеќе плаќања во земјата вршат со посредство на банките преку користење на кредитните трансфери и платежните картички. Вкупниот број плаќања извршени...
Вести Ви Препорачуваме Економија

Кој имал кредит позајмил уште, ратите значително се зголемиле

Оние што веќе имаат кредити, земале нови кредити, додека нови корисници на банкарски услуги има многу помалку, покажуваат податоците што ги објави Народната банка за...
Вести Економија

Дополнителен пад од 0,1 отсто на проекциите за економска активност

Слободен печат
По Владата вчера и централната банка излезе со проекција за намалување на економската активност годинава. Народната банка ја ревидираше стапката на раст и најновата проекција...
Вести Економија

НБРМ: Банкарскиот систем е подготвен да се справи со шокот од корона-кризата

Слободен печат
Советот на Народната банка одржа редовна седница на којашто ги разгледа и усвои Годишниот извештај за 2019 година и Извештајот за ризиците во банкарскиот систем...
Вести Македонија

Пензионерите да користат картички за безготовинско плаќање, апелира Народна банка

Слободен печат
Народната банка апелира до пензионерите кои имаат дебитни картички и кои веќе од утре ќе може да ја подигнат пензијата, да ја користат картичката за...
Вести Економија

Зачувувањето на финансиската стабилност останува приоритет, банкарскиот систем е стабилен

Слободен печат
Народната банка во соопштение во врска со објавениот извештај на Меѓународниот монетарен фонд наведува во однос на монетарната политика, констатирано е дека засега треба да...