8 C
Скопје

Tag : на денешен ден

Живот Магазин Магазин слајдер

На денешен ден – 13 април

Слободен Печат
1519.- Родена е француската кралица со италијанско потекло Катарина де Медичи, ќерка на господарот на Фиренца, Лоренцо Втори Медичи. Таа по смртта на нејзиниот сопруг Анри...
Живот Магазин Магазин слајдер

На денешен ден – 12 април

Слободен Печат
1204.- Крстоносците во Четвртата крстоносна војна го зазеле Константинопол, претворајќи го во центар на Латинското царство – државите кои ги основаа на просторите на географска Тракија...
Живот Магазин Магазин слајдер

На денешен ден – 11 април

Слободен печат
1514.- Умрел италијанскиот архитект Донато Браманте. Проектирал многу згради и ја реконструирал црквата „Свети Петар“ во Ватикан. 1689.- Англискиот кралски пар Вилијам Трети Орански и...
Живот Магазин Магазин слајдер

На денешен ден – 10 април

Слободен печат
1583.- Роден е холандскиот правник, писател и хуманист Хиг де Грот, познат како Хуго Гроцијус, основач на науката за меѓународното право. Припаѓал на „школата за...
Живот Магазин Магазин слајдер

На денешен ден – 4 април

Слободен Печат
188.- Роден е римскиот цар Марко Аурелиј Север Антонин Август Каракала, еден од најпознатите тирани во римската историја. Со татко му Септимиј Север владеел од 198...
Живот Магазин Магазин слајдер

На денешен ден – 3 април

Слободен печат
1367.- Роден е англискиот крал Хенри Четврти, основач на Ланкастерската династија. На престолот дошол во 1399 година, исфрлајќи го Ричард Втори, кој во 1400 година под...
Живот Магазин Магазин слајдер

На денешен ден – 2 април

Слободен печат
– Денеска е Меѓународен ден на книгата за деца 742.- Роден е францускиот цар Карло Велики, кој од доаѓањето на престолот во 768 година па се...
Живот Магазин Магазин слајдер

На денешен ден – 1 април

Слободен печат
1572.- Холанѓаните почнале војна за независност од Шпанија. 1697.- Роден е францускиот писател Опат Прево, познат по романот „Манон Леско“, според кој Жил Масне и Ѓакомо Пучини...
Живот Магазин Магазин слајдер

На денешен ден – 31 март

Слободен печат
1492.- Кралот Фернандо Петти Католички им дал на Евреите рок од три месеци да поминат во римокатоличка вера или да ја напуштат Шпанија. 1547.- Умрел...
Живот Магазин Магазин слајдер

На денешен ден – 30 март

Слободен печат
1135.- Роден е еврејскиот филозоф, лекар, математичар и астроном Мојсej бен Мајмон, познат како Мојсej Мајмонид, следбеник на Аристотел. Тој е најголем еврејски филозоф во средниот...