Tag : ммф

Вести Економија

ММФ: Глобалниот банкарски сектор ќе остане под притисок до 2025 година

Слободен печат
Глобалниот банкарски сектор ќе остане под притисок до 2025 година, дури и кога глобалната економија ќе почне да се опоравува од кризата предизвикана од пандемијата...
Вести Економија

Индекс на среќа за одредување на благосостојбата на граѓаните во Мексико

Слободен печат
За Мексико БДП не е добар показател за благосостојбата на граѓаните па затоа оваа земја реши да воведе индекс на среќа, соопшти претседателот Андрес Мануел...
Вести Економија

Прв пат во 68 години Пакистан забележа економски пад

Слободен печат
Глобалната криза предизвикана од епидемијата на коронавирусот силно ја погоди и економијата на Пакистан, земјата која од 1952 година до сега немаше регистрирано пад на БДП. Девалвацијата на...
Вести Свет

Георгиева: ММФ дополнително ќе ја намали прогноза за раст

Слободен печат
Извршниот директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева, изјави денеска дека е „многу веројатно“ фондот дополнително да ги намали своите глобални економски прогнози, бидејќи...
Вести Економија

Георгиева: Протекционизамот ги ослабнува изгледите за глобално заздравување после пандемијата

Слободен печат
Директорката на Меѓународниот монетарен фонд, Кристалина Георгиева, денеска изјави дека повлекувањето на светот во протекционизам може да ги ослабне изгледите за глобално закрепнување во момент...
Вести Економија

Доколку продолжи кризата на земјите во развој ќе им требаат над 2,5 трилиони долари помош

Слободен печат
Главниот економист во Меѓународниот монетарен фонд, Гита Гопинат, пресметал дека на земјите во развој, доколку продолжи кризата со пандемијата предизвикана од корона вирусот, ќе им бидат потребни...
Вести Економија

Парискиот клуб и приватниот сектор намалуваат долгови на најсиромашните држави

Слободен печат
Кредиторите од Парискиот клуб и приватниот сектор се согласија на вонреден он-лајн состанок за соработка во иницијативата за намалување на долгот на најсиромашните држави почнувајќи...
Вести Економија Слајдер

Миновски: Доколу немаме финансиски средства, државата би била принудена да се позајмува и со повисока каматна стапка

Слободен печат
Во однос издавањето на еврообврзницата, постојат повеќе модалитети како може да се покрие буџетскиот дефицит. Најевтин начин да се покрие е користење на средства од...
Вести Регион Слајдер

ММФ вели дека Хрватска заради коронавирусот ќе потоне многу повеќе од Србија

Слободен печат
Меѓународниот монетарен фонд објави проценки за глобалниот БДП по земја, и повеќе или помалку целиот свет е во црвен минус. Во просек, глобалниот БДП ќе...
Вести Економија

Пандемијата ги „нокаутира“ економските активности во еврозоната

Слободен печат
Економските активности во еврозоната за месец април бележат нов рекорден минимум, што е уште еден знак дека пандемијата од корона вирусот предизвикува огромна економска штета...