Tag : истражувања

Вести Економија

Нови истражувања во потрага по нафта на Арктикот

Слободен печат
И покрај борбата против климатските промени и противењата на здруженијата за животна средина, Норвешка планира големо проширување на нафтените истражувања во регионот на Арктикот. Норвешката министерка...
Вести Македонија

Зоран Рујак, археолог: И покрај обемните истражувања, постои потреба од доистражување на Цареви кули

МИА Агенција
Еден од најзначајните белези на Струмица е локалитетот Цареви кули. Од 2004 до 2014 година се одвиваа интензивни арехеолошки истражувања под раководство на археологот, м-р...
Вести Свет

CNN: Кина го ограничи објавувањето на истражувањата за потеклото на коронавирусот

Слободен печат
Кина го ограничи објавувањето на академски истражувања за потеклото на новиот коронавирус – укажуваат директивите на централната власт и соопштенијата на двата кинески универзитети, кои...
Вести Македонија

МАНУ работи на истражувања во врска со вирусот Ковид-19

Слободен печат
Биомедицински истражувања, со посебен осврт на секвенционирањето на целиот геном на селектирана група вируси, изолирани од различни пациенти заради утврдување на различните поттипови присутни во...
Вести Економија

Европската инвестициска банка со 40 милиони евра ќе поддржи медицински истражувања за рак

МИА Агенција
Европската инвестициска банка (ЕИБ) ќе ги поддржи медицинските истражувања за ракот со 40 милиони евра фондови за технологијата на компанијата ИТМ. ИТМ е група на...
Вести Македонија

Археолошки наоди: Трескавец е култно место повеќе од два милениума

МИА Агенција
Просторот околу манастирот „Успение на Пресвета Богородица-Трескавец” кај Прилеп од памтивека е култно, сакрално место каде жителите на овие простори наоѓале духовно исполнување и го...
Вести Свет

Руски научници го истражувале Источносибирското море, па забележале нешто што никој порано го нема видено (ВИДЕО)

Слободен печат
Научници од Томскиот политехнички универзитет, заедно со колеги од други руски научни центри и универзитети, соопштиле дека е забележана рекордна емисија на метан во Источносибирското...
Магазин Семејство

Новите истражувања покажаа: Развојот на интелигенцијата кај децата зависи и од оваа важна работа!

Слободен печат
Новото истражување на универзитет во Финска покажало дека здравата исхрана влијае на нивото на интелигенција кај децата. Истражувањето покажа дека детската диета влијае за подобро...
Здравје Магазин

Колку шеќер е опасно?

Слободен печат
Веќе сме запознаени со тоа дека шеќерот е особено лоша намирница за нашето здравје, но новата студија тврди дека дури и мала количина на шеќер...