11 C
Скопје

Tag : фестивал

Културен печат

МОТ 2020: Театарско „…ќе има и утре!“

Тони Димков
Отворањето на МОТ на 24 ноември ќе ја донесе премиерната изведба во живо на претставата „Универзална во пламен – трагедија во шест декади“ во продукција...
Културен печат

„Плакарт“ и 13. Скопје постер фестивал: Дизајнерско движење против ковид-19

Тони Димков
Организаторот „Плакарт“ и 13-то издание на Скопје постер фестивал се приклучуваат на глобалното дизајнерско движење против ковид-19 со изложба на плакати со мото „Цврсто, сите...
Културен печат

Дрим шорт филм фест 2020: Тематско расчистување со минатото

Тони Димков
Соочени со новиот светски поредок, секојдневните промени кои ги наметнува пандемијата на коронавирусот, а оттука и неможноста човекот да се прилагоди на сите невидливи бариери...
Културен печат

19. Оф-фест: Музиката поттикнува убави емоции и во време на пандемија

Тони Димков
Прв концерт на годинашното есенско, место одложеното пролетно, издание на Оф-фест, фестивалот што во Скопје ја носи музиката на светот, беше соло-настапот на прекрасната пејачка...
Културен печат

Скопски џез-фестивал: Музиката од Скопје стигна до околу 50.000 гледачи во Европа и во светот

Тони Димков
Скопскиот џез-фестивал во своето 39-то издание, што се одржа од 14 до 17 октомври, успеа да ги задржи традицијата, интернационалното реноме и квалитет на концертните...
Културен печат

Монографија: Развојот на ИФФК „Браќа Манаки“ е прикажан во хронолошки рамки

Тони Димков
Фестивалот „Браќа Манаки“, кој тематски е определен и фокусиран на филмската фотографија и на работата на кинематограферите, доби обемна и богата монографија, која го следи...
Културен печат

Таксират Фестивал: Звучен премин низ времето со музиката на „Архангел“

Тони Димков
Концертот на групата „Архангел“, со кој на 11 октомври беше отворена програмата на 22. издание на „Таксират фестивал“, на најубедлив можен начин ја покажа желбата...
Културен печат

Награди на СМУМ: „Златна лира“ за Скопскиот дувачки квинтет и кларинетистот Бранко Павловски

Тони Димков
Сојузот на музичките уметници на Македонија (СМУМ) со седум концерти од 1 до 16 октомври го одржа фестивалот „Златна лира“. На последната концертна вечер, на...
Културен печат

Скопски џез-фестивал: Џез-музиката стана достапна насекаде

Тони Димков
Квалитетот на музичката програма и високото ниво на изведба на концертите, како главни карактеристики на Скопскиот џез-фестивал, покрај специфичната ситуација со пандемијата на коронавирусот, годинава...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 53 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 53, во печатеното издание на „Слободен печат“ (17-18.10.2020), го отвораме со фотографии за изложба на членовите на фотогрупата „Чкрап!“ од Тетово, а...