• европска комисија

ЕК предлага решение за деблокирање на извозот на украински житарки

Европска Комисија денеска го претстави акцискиот план со кој се предвидува воспоставување на „солидарни патеки” за да се овозможи копнен извоз на жито и други земјоделски производи од Украина, чии пристаништа се блокирани по руската инвазија. Во нормални околности, 75 отсто од производството на жито во Украина оди за извоз, што претставува една петтина од …

ЕК предлага решение за деблокирање на извозот на украински житарки Read More »