Tag : царина

Вести Економија

Модернизација на Царинската управа со грант од Јужна Кореја

Слободен печат
Владата на Јужна Кореја ќе поддржи изградба на капацитети на македонската Царинска управа со грант вреден 700.000 евра. Средствата ќе бидат наменети за модернизација особено во делот на брзите...
Вести Регион

Грчките цариници запленија 850.000 несоодветни заштитни маски од Кина и Бангладеш

МИА Агенција
Управата за јавни приходи на Грција, откри и заплени 850.000 несоодветни заштитни маски, без потребните спецификации и меѓународни ознаки, наменети за грчкиот пазар, јави дописничката...
Вести Економија

Владата ќе ја укине царината за средства за дезинфекција и медицинска опрема

Слободен печат
На предлог на Министерството за економија и на Царинската управа се очекува Владата да донесе одлука за автономни мерки за ослободување од плаќање на царина на...
Вести Економија

Протокот на стоки на граничните премини се одвива без проблеми

Слободен печат
Директорот на Царинската управа, Ѓоко Танасоски, утрово изјави дека стоковата размена меѓу државите се одвива без проблеми по строго утврдените правила. Тој вели дека во...
Вести Економија

Танасовски: Мора да се реагира брзо за поддршка на целиот приватен сектор,

Слободен печат
Што поитно да се ослободат коридорите за обезбедување непречено движење на репроматеријалите, суровините и готовите извозни производи, а за помош на стопанството, ако треба да...
Вести Економија

Зелен коридор за увоз – извоз на храна и медицинска опрема

Слободен печат
Приоритетни ленти за камионите со храна, репроматеријали за прехранбената индустрија, за медицинска опрема и материјали. Ова е темата која ќе ја разгледуваат директорите на царините...
Вести Економија

Велика Британија предупредува: Царината со ЕУ е неизбежна

Слободен печат
Британската влада вчера предупреди дека компаниите кои извезуваат во ЕУ треба да бидат подготвени, велејќи дека е „неизбежно“ царинските контроли да бидат вратени на границите....
Вести Македонија Слајдер

Танасовски: Обвинителството може доста повеќе да постигне, сто процентна контрола на отпадот не е возможна

МИА Агенција
Сто процентна контрола на отпадот што влегува на Царина не е возможна. Царинската управа согласно надлежностите, проверките ги базира врз анализа на ризик, сепак службениците...
Вести Македонија

Нуредини: Документацијата на запрената пратка со РДФ отпад беше уредна

Слободен печат
Спроведениот вонреден инспекциски надзор пред два дена на граничниот премин Богородица е еден пример како може институциите координирано да постапуваат. Царината иницираше вонредна контрола на...
Вести Економија

Царинската лабораторија доби современа опрема со грант од ЕУ

Слободен печат
Со грант средства од Европската унија во износ од 372.650 евра преку ИПА фондовите, набавена е софистицирана и модерна опрема и апарати за царинската лабораторија....