Посен рецепт за Свети Никола – пита со ориз и праз

Фото: Профимедиа

Се приближува Свети Никола, затоа навреме испланирајте го вашето мени за да стасате сè да подготвите.
Свети Никола го слават повеќето Македонци, а тие што не го слават, одат кај некого на гости. Со оглед на тоа што се паѓа на 19 декември, а во тој период е божиќниот пост и празничната трпеза мора да биде посна. Кога станува збор за посна храна, понекогаш е тешко да се најде инспирација што да се подготви, па затоа за вас избравме пита која ќе го воодушеви секој гостин.

Покрај рибата и посните салати и колачи, размислете и за печивата, односно за вкусните пити и гибаници, кои се едни од најомилените на празничната трпеза.

Состојки:

– 750 грaма кори за гибаница
– 5 струка праз
– 1 филџан ориз
– 1 мал филџан масло
– 1 филџан кисела вода
– сув билен зачин
– бибер и сол

Подготовка:

Исчистете го и измијте го празот и исечете го на мали кругови. Пропржете го на масло, додајте малку сол и сув зачин од билки. Оризот сварете го, исцедете го, а потоа додадете го во празот, зачинете со малку бибер и измешајте.

Секоја кора попрскајте ја со кисела вода и филувајте ја целата кора. Корите редете ги во намрсен плех и така додека не ги потрошите сите. Последната кора не ја филувајте, туку само попрскајте ја со масло и кисела вода. Ставете ја питата во загреана рерна и печете ја на умерена температура околу 35 минути.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот