Најдобриот готвач во светот СЕКОГАШ И БЕЗ ИСКЛУЧОК го почитува ОВА ЗЛАТНО ПАРАВИЛО кога подготвува ПЕЧУРКИ! – Слободен печат
ЕспресоХрана

Најдобриот готвач во светот СЕКОГАШ И БЕЗ ИСКЛУЧОК го почитува ОВА ЗЛАТНО ПАРАВИЛО кога подготвува ПЕЧУРКИ!

Eве што не треба да им правите на печурките пред готвење.

Печурките се редовна намирница на српските трпези – евтини се, вкусни и добро одговараат со цела низа различни специјалитети.

Но, уверени сме дека секогаш ги купувате со црни наслаги и дамки, па сосема логично ви е најпрвин да ги измиете.

Сепак, интересно е тоа што постои правило кое вели дека водата е најголемиот непријател на печурките – наводно ќе ја упијат и таа ќе ги претвори во мека маса без вкус.

Кога печурките ќе се наводенат речиси невозможно е целосно да се исушат, па со самото тоа помала е веројатноста во текот на пржењето да примат убава златна боја и да ја достигнат потребната крцкавост.

profimedia

Работите дополнително ќе се влошат доколку ги измиете печурките па ги чувате во кеса или пластичен сад во фрижидер – дури тогаш ќе станат лигави и безвкусни. Затоа најдобрите готвачи во светот имаат златно правило: сувите печурки се вкусни печурки.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Слободен Печат значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени на сајтот.

Тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close