Магнезиум и дијабет тип 2

Unsplash
Unsplash

Магнезиумот е еден од основните минерали вклучени во регулирањето и одржување на регулирањето на нивото на гликоза во крвта. Недостатокот на магнезиумот ја нарушува секрецијата на инсулин и способноста на гликозата да се транспортира во клетките.

Магнезиумот ја подобрува здравствената при дијабетесот тип II

Многу истражувања покажуваат дека дополнувањето на исхраната со магнезиум преку храната или  пак орални суплементи ја подобрува инсулинската секреција кај тип 2 дијабетесот.

Кога има зголемено ниво на гликоза во бубрезите, тоа доведува до често мокрење и понатаму да го промовира недостаток на магнезиум.

Сепак, клиничко тестирање допрва треба да утврди дали магнезиумот е единствено одговорен за контрола на гликемијата.

Лекарите се сомневаат дали здравствените придобивки се резултат на уште друг витамин или минерал кој се наоѓа во онаа храна која е богата со магнезиум. Без оглед на недостатокот на факти, намалениот фактор на ризик за развој на дијабетес не треба да се занемари.

Поединци кои ја дополнуваа на нивната исхрана со 1.000 мг / ден со магнезиум оксид по 30 дена покажаа подобрена контрола на гликемијата. Други извештаи покажаа дека имало 15% -23% намалување на ризикот од развивање на дијабетес.

Видео на денот