2 C
Скопје

Лингвистички блог: „Јазичарница“ на македонскиот јазик

Студентките по лингвистика Нина Тунтева и Викторија Блажеска, кои порано беа дел и од организацискиот тим на студентската филолошка конференција „Како си ми?“, која се одржува секоја година на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, го создадоа првиот блог за лингвистика на македонски јазик „Јазичарница“.

Целта на проектот е да ја приближи лингвистиката кон пошироката македонска јавност и да поттикне размислување и дискусија на различни теми поврзани со науката за јазикот и со македонскиот јазик.

Желба на авторките на блогот е да пишуваат за лингвистиката на едноставен и разбирлив начин и со тоа да создадат збирка од материјали на оваа тема што ќе им биде достапна за сите.

Дизајнот на блогот е дело на Бојан Станиќ.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 55, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 7-8 ноември 2020)

Поврзани вести

Музичка биографија: Книга за светлата и за мрачната страна на „Пинк флојд“

Тони Димков

Книжевен превод: „Кревки ангели“ од Ноеми Киш

Тони Димков

Книжевност за деца: „Мала веројатност“ е роман за растењето и за приврзаноста

Тони Димков

Интервју со Ѓокица Зафировски, музичар и дизајнер: Во мојата глава живеат три персони

Тони Димков

Разговор со Ема Попивода, пијанистка: Да се работи лично со композиторот е непроценливо богатство за изведувачот

Тони Димков

Изложба на ДЛУМ: „Современа скулптура“ во уметничкиот центар „Арт хаб“

Тони Димков

Остави Коментар