Ле Монд: Организиран криминал во срцето на државниот систем во Србија

Угледниот француски дневен весник „Ле Монд“ денеска објави статија со наслов „Организиран криминал во срцето на државниот систем“. Текстот зборува за тоа како српските и црногорските криминални групи учествувале во трговијата со дрога со потекло од Јужна Америка, која била доставена до цела Европа, а сето заедно со официјалните власти.

Бруталноста на нивните меѓусебни конфликти, која започна во 2014 година и се засили во 2016 година по убиството на Александар Станковиќ (Сале Мутави), е особено значајна.

Текстот особено ја нагласува улогата на браќата на српскиот и црногорскиот претседател, Андреј Вучиќ во Белград и Аца Ѓукановиќ во Подгорица.

Се цитираше и еден европски дипломат кој кажа дека „во име на геополитиката, очите беа затворени пред инкриминирачките активности на Србија и Црна Гора“. Се наведува дека српските и црногорските власти го фаворизирале „кланот Кавач“, чии членови „одржувале блиски врски со хулиганите поврзани со Вучиќ“.

Исто така, се наведува дека групата „Јаничари“, подоцна преименувана во „Принцип“, постојано се засилува од доаѓањето на Вучиќ на власт, како и дека се вериле за време на церемонијата на неговата инаугурација на Вучиќ и дека синот на претседателот Данило редовно се гледа во друштво на овие хулигани.

Текстот, кој е објавен на неколку страници, објаснува дека врската помеѓу државата и оваа хулиганска група ја одржувала Дијана Хркаловиќ, која, како што пишува „Ле Монд“, била назначена од Вучиќ на функцијата државен секретар на Министерството за внатрешноста.

Видео на денот