15 C
Скопје

„Ковид-пасоши“ за влез во земјите на ЕУ ќе бидат издадени за сите вакцини против ковид-19

Дигитални зелени сертификати, кои треба да станат оперативни во ЕУ до почетокот на летото, ќе бидат издадени за сите вакцини против ковид-19, а државјаните на трети земји исто така ќе можат да ги имаат, беше објавено денес од Брисел.

Европскиот комесар за правда Дидие Рејндерс, во дебата пред Комитетот за слободи и правда на Европскиот парламент, вели дека главната цел на дигиталните зелени сертификати е да се олесни слободното движење во ЕУ и да им се помогне на граѓаните да го вратат своето право на слободно патување на начин кој е прилагоден на здравствената ситуација.

“Европската комисија предложи дигиталните зелени сертификати да бидат проширени на државјани на трети земји кои живеат или патуваат легално во ЕУ. Со текот на времето, европските зелени сертификати треба да станат интероперабилни со меѓународни стандарди. На среден рок, системот треба да се усогласи. така што сертификатите издадени од трети земји автоматски се прифаќаат во ЕУ “, рече Рејндерс.

Тој пред Европскиот парламент рече дека сите граѓани на ЕУ ќе добијат ист третман кога ќе бидат укинати ограничувањата за патување и дека ќе бидат издадени сертификати за сите вакцини, без оглед дали се одобрени од ЕМА или не.

„Земјите-членки ќе бидат обврзани да прифаќаат вакцини кои не се одобрени на ниво на ЕУ и тие ќе можат слободно да ги прифаќаат сите други вакцини“, вели Рејндерс.

Во Брисел, тие нагласуваат дека дигиталните сертификати не се „пасоши за вакцинација“, туку дека тие подразбираат три вида сертификати што ќе бидат издадени во дигитална или хартиена форма и ќе се однесуваат на доказ за вакцинација против ковид-19, негативен тест или доказ за постоење на антитела.

Се наведува дека сертификатите ќе се издаваат бесплатно, дека планот е да стапи на сила до почетокот на летото и дека тие ќе бидат суспендирани кога СЗО ќе означи крај на пандемијата.

„Кога пандемијата ќе биде зад нас, нема да има потреба од сертификати, но инструментот, кој сега го воведуваме, ќе биде задржан во случај да мора повторно да се активира поради нова пандемија“, рече Рејндерс.

Тој рече дека дигиталните сертификати можат да се користат само за слободно движење и дека секоја друга употреба на национално ниво мора да биде законски утврдена, пропорционална и недискриминаторска.

За да стапи на сила предлогот на Европската комисија за воведување дигитални зелени сертификати, тој треба да биде поддржан од Европскиот парламент и земјите-членки на ЕУ.

Поврзани вести

Нова скандалозна порно-група со слики и видеа: На Телеграм се појави „Перверзии на Балканот“

Слободен печат

Лајчак: Несомнено за Косово, успех во дијалогот значи да се стане земја кандидат за ЕУ

Слободен печат

Германија, Шпанија и Франција заедно ќе развијат нов борбен авион

Слободен печат

Регионален ковид-19 пресек: Мал пад на бројот на нови инфекции

Слободен печат

Бугарски брачен пар заврши зад решетки во Германија: Продавале новороденчиња во Грција

Слободен печат

Маск: Старлник услугата ја нарачаа половина милион луѓе

Слободен печат

Остави Коментар