Издание на „Антолог“: Роман „Ана“ од Николо Аманити

Издавачот „Антолог“ го објави романот „Ана“ од италијанскиот писател Николо Аманити, во кој главниот лик Ана, нејзиниот брат и други деца шетаат низ Сицилија, јадат слатки и конзервирана храна, борејќи се да преживеат. Храната и водата стануваат луксуз. Пожари беснеат низ целата земја. Дистопија. Пред четири години опасен вирус од Брисел ја заразил целата планета и го убил целото возрасно население! Останале само деца. Организирани како детски орди, изгубените и оставени мали жители изгледаат како да ја започнуваат цивилизацијата од нула.

– Во овој дистописки роман, Аманити фрла остра критика на корпоративниот глобализам што владее со светот и го потсетува човештвото дека наскоро ќе исчезне ако се остави на ова и не се спротивстави. Пораките што ги пренесува Аманити преку оваа книга се и повеќе од добредојдени во ова време кога се чини дека стварноста почнува да ги остварува предупредувањата од фикцијата – нагласуваат од „Антолог“.

Николо Аманити (роден 1966) е еден од најпознатите италијански писатели. Студирал биологија. Автор е на неколку романи и збирки раскази. Дел од неговите книги се филмувани од режисери, како Габриеле Салваторе и Бернардо Бертолучи. Во 2014 година и Аманити се испробува како филмски режисер. Македонското издание на книгата е преведено од Калина Јанева, графички уредено од Марко Трпески, а финансиски поддржано од програмата „Креативна Европа“ на Европската Унија.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 28, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 25-26 април 2020)

Видео на денот