Tag : антолог

Културен печат

Интервју со Жарко Кујунџиски, писател и издавач: Книгата само привидно е предмет

Тони Димков
Писателот Жарко Кујунџиски деновиве се израдува на второто издание на неговиот роман „Сфинга на гневот“, кој високо котираше за наградата „Стале Попов“ на ДПМ, а...
Културен печат

Научна фантастика: Објавен е романот „Едем“ од Станислав Лем

Тони Димков
Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го објави романот „Едем“ од полскиот писател и футуролог Станислав Лем, најпреведуваниот автор на научна фантастика во светот. Во 2021...
Културен печат

Мегароман: „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски

Тони Димков
Издавачката куќа „Антолог“ го објави романот „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски. Според рецензентката Елена Конеска, по романите „Спектатор“ и „Америка“, како и низа поетски...
Културен печат

Фестивал на европската литература: Букстар-20 против ковид-19

Тони Димков
Фестивалот на европската литература „Букстар“ (Книжевни ѕвезди) оваа година излегува од стандардната рамка на гостувања на автори и книжевни промоции и во текот на октомври...
Културен печат

Нов роман од Владимир Јанковски: Микс од преплетени приказни

Тони Димков
Издавачката куќа „Антолог“ го објави романот „Скриени желби, немирни патувања“ на Владимир Јанковски. Станува збор за мозаичен роман, во кој врз основната приказна за четири...
Култура

Улична фотографија што остава без здив

Слободен печат
„Уметничкиот пристап на Милчо Манчевски кон создавање слики постојано ги поместува границите и ги избегнува конвенциите. Во „ТАМУ“, тој нѐ води на патување кое е...
Културен печат

Книжевно првенче: Поучни раскази со силна порака

Тони Димков
Издавачката куќа „Антолог“ ја објави збирката раскази „Нека играат децата“ од младиот македонски автор Денис Бојаров (1987, Штип). Станува збор за прва книга на Бојаров...
Културен печат

Промоција на книгата „Виенски гамбит“ од Анде Јанков на платото пред МКЦ

Тони Димков
Промоцијата на книгата „Виенски гамбит“, најновиот трилер од младиот македонски автор Анде Jанков, ќе се одржи на 23 јули на платото пред МКЦ. Промотор на...
Културен печат

Збирка раскази: „Не правете им сенка на гробовите“ од Дијана Петрова

Тони Димков
Издавачката куќа „Антолог“ ја промовираше збирката раскази „Не правете им сенка на гробовите“ од младата македонска авторка Дијана Петрова (Делчево, 1992). Станува збор за нејзина...
Културен печат

Хрватска современа проза: Митологија на секојдневјето во „Клуб на обожаватели“

Тони Димков
Издавачката куќа „Антолог“ ја објави книгата „Клуб на обожаватели“ од хрватскиот автор Горан Трибусон. „Клуб на обожаватели“ донесува четири раскази во кои се раскажуваат неколку...