Доктор Зоран Јовановски: Рани знаци на спонтан абортус

Трудниците се изложени на најголем ризик од спонтан абортус околу четири до шест недели по последната нормална менструација.

Штотуку ви рекле дека сте бремении, вие сте пресреќни, но за кратко време сте забележале крв. Дали тоа е причина за паника? Ако е бледа крв и мала количина, тогаш не паничете. Постојат многу причини зошто ова може да се случи на почетокот на бременоста. Една од причините е што плацентата почнува да се имплантира и воспоставува васкуларни врски со матката.

Што да направите ако забележите крвавење?

Вие сте изложени на најголем ризик од спонтан абортус околу четири до шест недели по последната нормална менструација, но сè додека не забележите поголеми дамки и капки крв (што отстапува од мало оскудно крвавење), можете да се опуштите.

Не треба да правите ништо веднаш! Откако ќе се утврди срцевиот ритам на бебето (околу шест до осум недели), ризикот од спонтан абортус значително се намалува.

Нормално е да се грижите и за другите симптоми

Многу жени се загрижени ако одеднаш се подобри нивото на замор или нивната мачнина исчезне, но тоа се работи што ќе се подобруваат кога бременоста навлегува од 10-та до 12-та недела.
Кога да се јавите кај вашиот лекар

Тешкото, пообилно крвавење придружено со грчеви е најчестиот знак за спонтан абортус. Ако имате болки како грчеви во долниот дел на стомакот и крвавите, особено ако сте имале какви било медицински проблеми кои не се под контрола или претходна операција на јајцеводите или матката, треба веднаш да го посетите вашиот лекар. Вие исто така може да почувствувате абдоминална болка и болка во долниот дел на грбот.

Што предизвикува спонтан абортус?

Особено во првиот триместар, околу 60-70 отсто од спонтаните абортуси се должат на хромозомите (групи на гени, материјалот што му кажува на телото како да расте, да се развива и да функционира) кои не се редат правилно. Тоа не е нешто што веројатно ќе продолжи да се случува и во наредните бремености, но многу почесто се случува ако сте постари од 35 години. Втората најчеста причина е доколку имате друга медицинска состојба како што е дијабетес, што претставува околу 5-7 отсто од спонтаните абортуси. Во другите случаи, многу често не ја знаеме причината, иако пушењето може да придонесе за тоа.

Невообичаено е, но ако сте имале два спонтани абортуси со ист партнер и немате живородени деца, или три спонтани абортуси со ист партнер и живо дете, постои можност да има погрешно распоредување на хромозомите кај еден од партнерите. Некаде кај околу 5 отсто од паровите кои имаат повторлив спонтан абортус ќе се открие и докаже оваа неусогласеност.

Што ве изложува на ризик од спонтан абортус?

Доколку сте повозрасни од 35 години, тогаш ризикот е поголем за да имате спонтан абортус, бидејќи хромозомските абнормалности се почести со возраста. Да се ​​има неконтролирана или нетретирана медицинска состојба како дијабетес, срцеви заболувања, заболувања на бубрези или нарушување на тироидната жлезда е уште еден фактор на ризик.

Ставањето под контрола на вашите медицински состојби, односно заболувања и планирањето на бременоста е многу важно, за да ја подобрите способноста да имате успешна бременост.

Не обвинувајте се

Иако многу жени се обвинуваат себеси за спонтан абортус, во повеќето случаи, тоа нема никаква врска со тоа што сте го направиле или не сте го направиле. Обично тоа се случува затоа што хромозомите едноставно не се наредиле правилно и тоа не е под ничија контрола. Разговарајте со вашиот лекар ако сте загрижени за вашата улога во спонтаниот абортус. Тој или таа може да ви дадат добри совети за следниот пат.

Доктор Зоран Јовановски, гинеколог
„One Hospital“

Видео на денот