Без капка масло: Пробајте го овој рецепт за брзи крофни од рерна

Потребни состојки:

– квасец

– 70 гр масло

–  125 гр млеко

– 125 гр вода

– 2 јајца

– 1 кесичка ванилин шеќер

– 500 гр брашно

– малку сол

– 55 гр стопен путер за премачкување на крофните

Подготовка:

Изронете го квасецот и додадете го во брашното. Додадете го и ванилиниот шеќер и помешаното млеко и вода. Потоа додадете ги јајцата, растопениот путер и замесете меко тесто. Потоа стоплете го и оставете го да порасне.

Кога тестото ќе нарасне истегнете го на работната маса со сукало, не мора да биде премногу тенко. Потоа вадете крофни со чаша.

Во тава ставете хартија за печење и премачкајте ги со растопен путер. Сите крофни одозгора намачкајте ги со путер и оставете ги во тава да нараснат.

Нараснатите крофни печете ги на 250 степени околу 20 минути.

Печените крофни премачкајте ги со растопениот путер (55 гр путер растопете го и премачкајте ги).

Потоа крофните наросете ги со прав шеќер. Доколку сакате, крофните можете да ги наполните со некој фил по желба.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот