Англиска, француска или американска: Три трика од Џејми Оливер за совршена кајгана
Како што тврди славниот британски готвач Џејми Оливер, за кремаста кајгана не се неопходни млеко или павлака… Следете ги неговите упатства!
Златно правило: Кајганата секогаш пржете ја полека и на умерена топлина!
Состојки:
– 4 јајца (2 јајца по лице)
– путер
– сол, бибер
1. На англиски начин
Изматете ги јајцата во мал сад, а потоа додајте малку сол. Ставете парче путер во мала тава и оставете го да се растопи на умерен оган. Потоа, додајте ги јајцата и кога ќе почнат малку да се згуснуваат, мешајте на секои 5 секунди. Џејми Оливер верува дека не ви е потребна ниту павлака ниту млеко. Ако тавата е многу врела, турнете ги пржените јајца покрај должината на работ, за да не се испржат премногу и да не станат суви. Британците претпочитаат да ја сервираат својата кајгана на парче тост.
2. На француски начин
Изматете ги јајцата во сад, па зачинете ги со сол и црн пипер. Нема да ги печете директно на оган, туку во тенџере што е потопено во друго тенџере со врела вода, мешајќи ги притоа со жица. Ќе биде потребно повеќе време за јајцата да бидат готови, бидејќи се готват на многу ниска температура. По околу шест минути, би требало да се формираат поцврсти парчиња во форма на капки и потоа можете да додадете неколку листови путер. Промешајте и мешајте додека јајцата не станат поцврсти. Оваа варијанта на изматени јајца има многу фина конзистентност и е многу кремаста.
3. Американски начин
Изматете ги јајцата во сад и зачинете со малку сол. Растопете го путерот во тава, а потоа додајте ги јајцата. Кога јајцата ќе почнат да се стврднуваат, измешајте ги напред-назад за да направите помали слоеви. Продолжете додека смесата повеќе не е течна и не ја достигне посакуваната точка на пржење.